Empowering young people since 1958

Därför ska du åka på utbyte till Tyskland

Fri Sep 20 2024

Omkring 130 miljoner människor talar tyska som första- eller andraspråk, och du kan bli en av dem! Tyskland har ett utmärkt (och gratis) skol- och utbildningssystem och lockar människor från hela världen med sina kulturella erbjudanden, unika festivaler och varierande landskap. Dessutom finns det ett intresse för internationella relationer och olika kulturer i detta öppna och mångsidiga land. Så du kan räkna med att känna dig välkommen!

Tyskland är det största landet i EU när det gäller befolkning och ekonomi. Och det har verkligen allt. Förutom den höga levnadsstandarden hittar du en stor variation av regionala kulturer och kontrasterande landskap. Visste du att Tyskland har kustlinjer med två hav och 77 öar? Att det finns 45 bergskedjor, inklusive Alperna? Att du kan vandra på vulkaner och simma i kratersjöar?

Utforska en cool musikscen som sträcker sig från klassisk musik till Deutschrap, Indie och Techno. Festivaler under hela året låter dig fördjupa dig i traditionella evenemang som karnevalen, Oktoberfest och julmarknader och visar upp den internationella film-, teater-, litteratur- och konstscenen. I Tyskland hittar du mysiga byar bredvid spännande storstäder som Berlin, Hamburg, München, Leipzig, Frankfurt eller Köln. Detta kosmopolitiska land är också ett centrum för teknik och innovation.

Kvaliteten på den tyska utbildningen är världsberömd och inkluderande. Skola och universitet är gratis och undervisningen är interaktiv. Elevernas åsikter är viktiga och diskussioner och debatter är en viktig del av skoldagen.

Den vanligaste skoltypen på tyska gymnasieskolor för utbytesstudenter att gå på kallas Gymnasium. Beroende på din ålder, dina betyg och dina kunskaper i det tyska språket kommer du förmodligen att placeras i en årskurs 10 eller 11. Tyska lärare uppskattar när du är aktiv på lektionerna. Räck upp handen, ställ frågor och delta i diskussionerna. Det kommer att ge dina tyska språkkunskaper en rejäl skjuts framåt!

Tyskar är kända för att vara aktiva. De älskar att resa och utforska, njuta av naturen på vandringar, cykelturer eller campingresor. Tyska tonåringar har vanligtvis minst en hobby som sport eller musik som de utövar efter skolan i en av de många klubbarna, även kallade ”Verein”, som finns i även de allra minsta byarna.

Naturligtvis kan du också tillbringa din fritid på ett café, en biograf eller i ett köpcentrum med dina vänner. Men här är ett tips för din fritid i Tyskland: Gå med i en klubb! Det är ett bra sätt att få vänner och ha kul efter skolan. Gillar du konst, dans, musik eller teater? Be din värdfamilj att hjälpa dig att hitta den Verein som passar dig bäst.